Mielipide Kirkonseudun asemakaavan muutos korttelissa 23, Iin kunnanviraston ja Nätteporin alueet
Iin kunta, PL 24, 91101 Ii
27.4.2021
Suunnittelualue
Suunnittelualue on liian suppea. Mielestäni on tarkasteltava koko rantakokonaisuutta Ellala – Vanha Hamina mukaan luettuna seurakuntatalo, kirkonseutu ja alueen jokiranta.
Miljöö
Kunnantalo – Nättepori sijoittuvat Iin Vanhan Haminan jatkeelle, jonka merkittävä luonto- ja ympäristöarvo on jokiranta. Valitettavasti osa siitä on jo tuhottu lyhytnäköisen uudisrakentamisen takia (As Oy Haminankartano).
Paljon on kuitenkin vielä mahdollista säilyttää ja luoda alueesta ”haminalaisten olohuone”.
Ellalan nivasta alaspäin ovat rannat kaavoitettu vesirajaan saakka, ja sekä jokimaisema että joen virkistyskäyttö on pilattu. Rannan vapaaksi jättämisestä teki aikoinaan Etelä-Iin osakaskunta kaavoitushuomautuksen. Ei vaikutusta.
Kuvan esittämällä alueella Kokkisaaren korkeudelle saakka on vielä mahdollisuus vaikuttaa alueen käyttöön. Ellei rannan metsäinen tontti, entinen ns. ”Ellalanpelto”, ole kunnan omistuksessa, ehdotan lunastusta ja alueen kaavoittamista puistoalueeksi. Näin saadaan säilytettyä arvokas jokimiljöö tuleville sukupolville. Samalla ranta-alueen käyttö kuntalaisten virkistysalueena paranee. Kohtuukustannuksin ”Ellalanpuistosta” saadaan esim. tapahtumakeskus ulkoilmatapahtumille ja kokoontumisille (kesäkonsertit, pitäjänmarkkinat jne.).
Kirkonranta – Kunnantalon ranta
Mielekkäin paikka vapaalle veneenlaskupaikalle ja pienvenelaitureille on niiden nykyinen paikka, Kirkkonivan alapuolella. Tämä on historiallisesti Haminalaisten veneenlasku ja -kunnostusranta, jossa mm. venemestari Petteri Kinnunen piti torpassaan puuveneveistämöä nykyisen Nätteporin paikalla.
Seurakuntatalon tontin koillisreunassa oli Liedeksen lohikellari, jonka aitta on vielä jäljellä. Ehdotan, että yhteistyössä seurakunnan kanssa ko. alue sidotaan maiselmallisesti Iin kotiseutumuseo Huilingin alueeseen ja maasto muokataan toimivammaksi.
Tulevaisuudessa voimme ehkä nähdä alueella ”retrolohikellarin”, joka kesäisin toimii kalanmyyntipaikkana. Lasten leikkipaikan rakenne sopeutetaan paremmin alueen luonteeseen. Ellala-Kirkonranta-Vanha Hamina muodostavat luontaisen kokonaisuuden.
Historiallinen Pohjanmaan rantatie kulkee em. kuntakeskuksen ja kirkon välistä. Miljöö on arvokas osa Iin kulttuuriperimää ja asuttua historiaa.
Kunnantalo
Kunnantalo on perusrakenteiltaan terve. Todennäköisesti väärin tehdyn peruskorjauksen virheiden takia vaatii talo perinpohjaisen remontoinnin, mutta ei koko rakennuksen purkua. Koska kunta on julkisuudessa ilmoittanut, että rakennus on liian suuri kunnanhallinnon tarpeisiin, ehdotan että;
- uudet laajennusosat, jotka todennäköisesti ovat korjauskustannuksiltaan kannattamattomia, puretaan
- itse alkuperäinen kunnantalo peruskorjataan ja otetaan sekä kunnanhallinnon että muiden kunnan toimintojen käyttöön (kuntainfo, kuntalaispalvelut, työterveyshuolto, vanhuspalvelut jne.)
- talolle haetaan rakennuslainmukainen suojelu, jolloin valtio osallistuu osaltaan korjauskustannuksiin vähentäen näin korjausten kokonaiskustannuksia kunnalle
- rantaosuus kaavoitetaan virkistysalueeksi
On todennäköistä, että vuoden 2023 soteuudistus, vähentää kunnan tilatarvetta, koska valtio siirtää palveluja maakuntatason toteuttavaksi liiketoiminnan haltuunotolla mukaan luettuna ko. kiinteistöt. Toimintojen tilantarve ei vähene, vaan kunta voi olla vuokranantaja maakunnallisille palveluntuottajille. Aina ei tarvitse verovaroja sijoittaa uudisrakennuksiin. Sotepalvelujen osittainen sijoittaminen Asemakylältä keskustaajamaan olisi iso kädenojennus kuntalaisille, koska Hamina on selkeä asumisen- ja hallinnon keskus. Tämä tietysti on mahdollista vain, jos maakuntahallinto sen hyväksyy.
Nättepori
Rakennus on teknisesti kunnossa ja hyvin ylläpidetty. Nätteporin auditorio, kirjasto, lukusali, kahvio ja kansalaisopiston työtilat (kuvaamataidon- ja käsityöluokat sekä toimisto), muodostavat toimivan kokonaisuuden. Etupihan kreikkalainen teatteripiha on hauska yksityiskohta, jonka pelkät betonipinnat vaativat viimeistelyä.
Koska kirjastotoimi siirtyy kiihtyvällä vauhdilla verkkoon, vähenee myös kirjaston tilantarve. Siksi ehdotan, ettei Nätteporia puretta, vaan tehtäisiin selvitys ja mahdolliset muutostyöt perustuen eri intressiryhmien pitkän aikavälin tarpeisiin. Kokemukseni mukaan kirjastokahvilat (kirjakahvilat) ovat hyvin toteutettuina suosittuja tapaamispaikkoja kaikenikäisille. Harkittavaksi ehdotan kahvilaterassia Nätteporin jokirannan puolelle, korotettuna ja integroituna nykyiseen kahvilaan. Todennäköisesti ehdottamani urheilu- ja perinnekalastuskeskus tarjoaa myös kesäkahvilapalveluja (kts. kartta alla).
Nättepori odottaa aktiivisempaa toimeliaisuutta ja parempaa käyttöastetta. Nättepori on kiistattomasti kirkonkylän kulttuurillinen keskipiste!
Tiejärjestelyt ja yleisrakentaminen
Välillä kunnantalo – seurakuntatalo tulee kevyenliikenteen väylä merkitä ja erottaa paremmin ja jatkaa Puistotie-Yläkatu -risteykseen saakka. Puistotielle tulee rakentaa sadevesiviemäröinti ja korotettu jalkakäytävä puistotielle myös kirkon puolelle. Nykyisin sateella alue tulvii. Koko Ellala-Vanha Hamina -alueelle on tehtävä LVI-suunnitelma ennen muutosrakentamista. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat sademäärien ja lämpötilojen muutokset tulee ottaa tarkasti huomioon. Hulevesiviemäröintisuunnitelma ja -rakennusmääräykset on tehtävä koko Haminan alueelle.
Kirkonranta osana kokonaisuutta – pohjoista perinnemaisemaa
Kuntastrategiassa 2018-2025 kuvataan aluetta: Raasakka – Vihkosaari – Vanha Hamina – Rantakestilä - Karhu -akselille avataan inspiroiva rantojen elämyskokonaisuus, joka tukee kuntalaisten viihtymistä. Keskustasta pääsee rannalle. Jokisuistot ovat vetovoimaisia vapaa-ajanviettoalueita. Joet on ennallistettu ja kalastus kannattaa. Iin rannat tunnetaan valtakunnallisesti ja kaikki pääsevät niistä nauttimaan.
Olen edellä esittämillä näkökohdilla pyrkinyt tukemaan vahvistettua kuntastrategiaa. Iin tulevaisuus, vetovoima ja vahvuus on luonnonläheisyys ja luonnonmukainen elämäntapa. Iijoen ennallistaminen ja palauttaminen vaelluskalojen vaellusreitiksi Iijoen jokisuulta aina ylös latvavesille on alkanut. Lapin ELY/kalatalousviranomainen on avannut vuonna 2017 PVO:n hoitovelvoitteet koko Iijoen vesivoimalarakentamisen osalta. Esisuunnitelmat ovat jo valmiit ja prosessi etenee. Muutosvaatimukset hoitovelvoitteen päivittämiseksi nykyaikaan tukevat myös Suomen valtion sitoumusta EU Vesipuitedirektiiviin. Raasakan (Käyränkankaan) voimalan, Raasakan säännöstelypadon ja Maalismaan voimalan ohitus vanhaa, luonnonmukaista, uomaa hyväksi käyttäen avaa vaellus- ja kutuvesireittejä yli 40 kilometriä ja lisäksi pääsyn Siuruanjoelle, Martimonjoelle ja lukuisille sivupuroille! Tavoite on, että lohi vaeltaa Iin kirkonrannan ohi kutemaan ja takaisin runsain määrin vielä tämän vuosikymmenen kuluessa. Kalamiehet kautta maan jo tämän tiedostavat.
Ehdotan, että Iin Haminan urheilukalastus- ja erämatkailukeskus on osa kunnan elinkeino- ja matkailustrategia vuosille 2025-2030.
Kaavoitusvarakset (kts. kuva alla).
Kaavoitusprosessin muutosehdotus
Ehdotan, että alueen kaavoitus keskeytetään ja asia palautetaan uudelleen suunnitteluun ottaen huomioon koko kirkonseudun ja jokirannan kokonaisuus.
Kunta luonnehtii itseään: ”Ii on kasvava, viihtyisä ja elinvoimainen, luovasti uudistuva kunta” – Haminan arvokkaimman kulttuurimiljöön ja lähiluonnon turmeleminen kerrostalorakentamisella ei ole mielestän luovaa uudistumista. Me ihmiset voimme asua muualla, jokimiljöö olkoon paikallaan jälkipolvien iloksi!
Kunnioittavasti,
Jouko Häyrynen
Virkkulantie 104
91100 Ii
050 555 3322