perjantai 6. maaliskuuta 2020

COIVD-19 l. Koronavirus


COIVD-19 l. Koronavirus



Faktaa [WHO 1.3.2020]
  • todennettu kaikkialla maailmassa ; 58 maata ja joukko risteilyaluksia
  • 87´000+ +  tartuntaa
  • kuolleita yli 3000 (varovainen arvio)
  • riskitaso globaalisti ”SUURI”
Verrattuna esim. sikainfluenssaan H1N1 2009-2010, joka levisi pandemiaksi, luvut ovat alhaisempi.
Tuolloin kuitenkin saatiin epidemia rajatuksi tehokkaasti, ja globaalit seuraukset olivat rajalliset.
Nyt tilanne on kovin erilainen, eikä yksin maailman valtioiden kirjavan suhtautumisen takia.

Mielestäni asenne COIV-19-viruksee on monitahoinen

On maita, yhteisöjä ja ihmisiä, missä great denial on "päällä". Kielletään ja vähätellään asiaa suuremman hyvän nimissä. Iran on tästä jo nyt karmaiseva esimerkki. Tiedotus ei toimi, ulospäin ei kerrota mitään ja ne lääkärit ja terveydenhoidon ammattilaiset, jotka pyytävät apua, heitetään vankilaan. 

Toisissa maissa ollaan huolissaan, mutta sivistyneesti. Virustautia kamalampaa olisi kansalaisten paniikki. Suomi kuuluu tähän ryhmään. Eletään kuin ennenkin. Pestään käsiä ja käytetään käsidesiä. Uutisoidaan taloudellisista uhkatekijöistä ja pörssikurssien laskusta. Voi voi. Onneksi tänään alkaa Helsinki Drink Festival. Juodaan koronavirus unohduksiin!

Kolmas ryhmä ovat diktatorisesti toimivat maat. Näihin kuuluvat mm. Kiina, viruksen ”kotimaa”, joka viivytteli myös vastatoimien aloittamisessa. Kun oli pakko tunnustaa, että epidemia etenee, niin julistettiin liki sotatila ja nyt ihmiset suljetaan kaupunkeihin. Venäjä asetti nopeasti ehtoja maahantulijoille, samoin USA. Kuten jo tiedämme, globaalissa maailmassa eivät ”Meksikon muurit” pidättele ihmisiä.

Ja kaikistä virusepidemian ongelmista huolimatta sodat jatkuvat, ja miljoonien pakolaisten kansainvaellus huonoissa hygenisissä oloissa etenee kohti Kreikkaa!

Yleistä virusepidemian käsittelyssä on outo hyssyttely. WHO on mukana tässä ”ettei nyt seuraisi mitään pahempaa” -mantrassa. Pandemiasta ei saa puhua, vaikka asiantuntijat kautta maailman kertovat: ”Jos se täyttää pandemian tunnusmerkit, niin se on pandemia.”
Ihmiset yrittävät selvittää itselleen, mitä pitäisi tehdä. Luotetaan maiden terveysviranomaisiin, jotka nojautuvat EU:n tai YK:n viestintään. Missä on yksilön vastuu, Suomessakin?
Tällaisella asenteella ei Talvisodasta olisi selvitty!
Eikö oma ja perheen terveys olekaan tärkein asia tällä rajallisella elontiellä? Onko tärkeämpää mennä lomamatkoille tai työmatkoille ympäri maailmaa, kuin ottaa aikalisä? Yle Puhe käsitteli eilen ihmisten ajankäyttöä ja arvostuksia. Mieleeni jäi yksi teesi: ”Listaa tärkeät ja vähemmän tärkeät asiat ja tehtävät. Keskity vain tärkeisiin, vähemmän tärkeitä ei ole olemassakaan. Ihminen ja aika ovat rajallisia.”

Mitä minun ja sinun pitäisi tehdä? Joo, pesemme jo käsiä ja huolehdimme hygieniasta tarkemmin. Moikkaamme kahden metrin etäisyydeltä kättä heilauttamalla (kuten tähänkin saakka).  Kättely on niin eilistä.Täällä Varsinais-Suomessa emme yleensä edes tervehdi toisiamme, ja jos tulee tuttu vastaan, riittää etäältä n. 10 metrin päästä tehty viiden millmetrin pään nyökkäys. Ts. täällä ollaan oltu jo vuosisatoja ennakoivasti varovaisia. 

Viestintä kehottaa tarkastamaan kodin ”huoltovarmuusvarastot”. Nuoret ovat kummissaan. Kaupathan ovat auki 365/24/7.  Onko Tapani-myrsky jo unohtunut, jolloin sähköt olivat pitkään poikki, ja kauppaan ei päässyt koska kassakoneissa ei ollut sähköjä. Bensaakaan ei pumpuista saatu. Virusepidemiaan tulee jokaisen tehdä omat skenariot ja siitä perheelle tehtävä-lista. Oletusarvona on, että tietoliikenne-, sähkö- ja vesihuollon palvelut toimivat, vaikka muuten olisimme jumissa ja liikkuminen olisi rajoitettu, pitkäänkin.

Tässä hihasta ravistettu ok-asujan to-do-lista:
  • kuivamuonaa ja säilykkeitä 3 viikon tarve; Kuulosta paljolta, mutta eihän joka päivä ole pakko syödä hernekeittoa. Toisaalta THL:n ohje 72h varautumisesta on naurettava, jopa kaupunkioloissa. C´mon!
  • leipomis & leivonta-aineita ja kananmunia ; hei, tänään leivotaan/kokataan! ; tiesittekö, että kananmunat kestävät jopa 6kk, jos kennot säilytetään viileässä ja ne käännetään 180 astetta 3 vrk:n välein! (vanha venäläinen konsti)
  • hygieniatuotteita riittävästi
  • hengityssuojaimia ainakin muutama, jos on pakko käydä ihmisten ilmoilla.
  • pakastimeen vihanneksia, eineitä, jne. ; nyt saavat kesän ja syksyn keräilykulttuurin tuotteet arvonsa.
  • öljysäiliö täyteen, polttopuita riittävästi ; talvi saattaa tulla sittenkin koko Suomeen
  • auto tankki täyteen ja 20l varastoon varalle
  • 2T öljyä ja 98oktaanista (tai pienkonebensiiniä) moottorisahaa varten
  • paristoja, kynttilöitä, taskulamppuja ; sähkökatkot ovat mahdollisia, jos kevätmyrskyt rikkovat linjoja. Korjausmiehistöä saattaa olla rajallisesti saatavilla, ja korjaukset priorisoidaan. Lue: ok-asujat ovat tärkeyslistan hännillä.
  • kirjoja ja muuta oman harrastuksesi tarvikkeita. Eikö sinulla ole harrastusta, onko työ vienyt kaiken ajan? No, nyt on hyvä mahdollisuus kokeilla esim. käsitöitä, puutöitä, kirjoittamista jne.!

Seuratkaamme kriittisesti uutisointia ja virallista viestintää. Tehkäämme omat johtopäätökset ja ottakaamme vastuu itsestämme. Viranomaisvastuu on rajallinen, eikä auta yksilöä. Vakuutusyhtiöt ovat pesseet kätensä jo vakuutussopimuksen force majeure -lausekkeissa. Vastuu on sinun ja minun. Vastuun ottaminen koskee myös lähimmäisiämme ja siellä lapsuuden kodissa asuvia, usein iäkkäitä vanhempiamme. Maalaisjärjellä pärjää. Uutisten mukaan liki miljoona suomalaista haluaa muuttaa maalle. Tervetuloa järjen lähteiden ääreen.

August Ehrensvärdin motto Suomenlinnassa on nyt paikallaan:
»Eftervard, stå här på egen botn, och lita icke på främmande hielp.
Jälkimaailma, seiso täällä omalla pohjallasi äläkä luota vieraaseen apuun.»


August-sedän ohjetta ei komendantti Carl Olof Cronstedt tosin noudattanut, vaan Viapori antautui 6.5.1808 venäläisille. Se tosin on toinen tarina, mutta tapahtuman taustalla oli psykologinen propaganda, joka kukkii ja voi hyvin COIVD-19:n aikakautenakin. 

1 kommentti:

  1. Lannoitteet, nurmensiemen, siemenperunat ja hieho hankittu. Vaan kuka satsaa sonniin ja onko kirjasto auki, jos lainausjärjestelmä tarttee sähköä?

    Kyllä 20L polttoainetta on melko vähän tänne kylille, kun on 10 km ihmisten ilmoille. Pyörän kumit ja ketjust kannattaa tarkastaa myös.

    Nyt otetaan resilienssistä mittaa niin yksilö-, lähiyhteisö- kuin lajitasolla. Kiitos linkistä kirjoitukseen. Nyt tosiaan punnitaan se, onko meistä tomimaan. Nuoret, joita haastattelen ovat realisteja: "Mitä sitten jos tästä selvitään? Ilmastonmuutos on jo peruuttamaton prosessi."

    73

    VastaaPoista