torstai 25. huhtikuuta 2024

 




Halpa, helppo ja ikuinen muovi

 

Nykysuomen sanakirja on modernien käsitteiden aarreaitta. Esimerkiksi:

Kierrätys, kiertotalous, vihreä siirtymä, päästötön energia, uusioenergia, jne.

Ympäristötietoisuus on hyvä asia, mutta maapallon saastumisen ongelmaa lähestytään usein teknologia edellä. Tämä saattaa johtaa kummallisiin ratkaisuihin, kun yritetään vetää kaikki mukaan ympäristötalkoisiin. Pohjoismainen ja sveitsiläinen ympäristötietoisuus ei todellakaan ole vielä maailman valtavirtaa.

 

EU-aloite - pullopakkaukset kiertoon


 

EU liittovaltion on kekseliäs. Suomeen rakennetaan kolmas pullonpalautusjärjestelmä, kun EU-säädäntö otetaan käyttöön.

https://yle.fi/a/74-20085495

 

1.         nykyinen Palpa, johan eivät kelpaa Lidl-pullot, muut kylläkin.

2.         nykyinen Lidl-kierrätys, johon kelpaavat kaikki pullot

3.         jokin uusi EU-järjestelmä, johon tod.näk. kelpaavat kaikki pullot

Yksikään vähittäiskauppa ei halua luopua nykyisistä, toimivista ,kierrätysjärjestelmistä. Siirtymäaika on varmaankin pitkä, eikä kukaan halua investoida uuteen järjestelmään ennen kuin on aivan pakko. Ts. Suomessa käytetään nykyiset järjestelmät elinkaarensa loppuun.


 

Kierrätys

 

Kierrätys on asenne ja elämäntapa, ei pelkkä teknologinen prosessi vaikka sitäkin tarvitaan hyvien aikomusten toteuttamiseksi.

Kysyn, miksi korjata sellaista kierrätysjärjestelmää, joka ei ole rikki? Pantillisten juomapakkausten kierrätysaste Suomessa on 90%, lasipullojen, kierrätysaste on 99%! Muovipakkausten kierrätysaste on vain 27%, josta valtaosa on em. pantillisia juomapakkauksia. Suomessa poltetaan sekajätteen mukana vuodessa 200´000 tonnia kierrätyskelpoista muovia. 
Läheskään kaikki muovilaadut eivät vielä kelpaa uusiokäyttöön. Tässä on oiva kohde hallituksen vaalimalle t&k rahoitukselle. Kemia kunniaan koulutuksessa ja tutkimuksessa.


Suomessakin olisi parempi keskittyä vähentämään radikaalisti muovipakkauksia kaikessa vähittäiskaupassa, etenkin elintarvikkeiden pakkauksissa. Muoviin yksittäispakattu kurkku tai kolminkertaiseen muovikääreeseen pakattu elektroniikka on silkkaa tuhlausta. Kuluttajalle ei tarjota vaihtoehtoja, ei ainakaan Suomessa. Esimerkiksi elintarvikkeiden talvitoreja ei Suomessa ole ainuttakaan. Ok, ilmasto ei ole meille suosiollinen, mutta hallit on keksitty jopa luistelujään ympärivuotiseen ylläpitoon. Ranskassa on ilmaisten muovisten irtopussien jakelu kaupoissa kielletty, samoin muovisten kertakäyttöastioiden käyttö.

 

Käärimme maapallon muovikääreeseen

 

"Nykyisellään muovin kierrätysprosentti on alhainen: vain 9 prosenttia muovista kierrätetään. Maailmassa valmistetaan vuosittain yli 430 miljoonaa tonnia muovia, joista 60 prosenttia käytetään kertakäyttötuotteisiin. Iso osa muovista päätyy roskaksi esimerkiksi vesistöihin: maailman merissä arvioidaan olevan yli 150 miljoonaa tonnia muoviroskaa."
lähde: www.wwf.fi

 

Muoviteollisuus ry on oikeassa kehuessaan muovin etuja: ”Muovi sinänsä ei aiheuta ympäristöongelmia.” Aivan, ihminen aiheuttaa ympäristöongelmia! 

Luontoon päätyy valtavia määriä muovia, ja se on tullut näkyväksi haitaksi Suomenkin rannoilla. Lisäksi vesistöissä muovi jauhautuu mikromuoviksi, joka kulkeutuu luonnon ravintoketjuun ja päätyy lopulta ravintoketjun huipulla olevaan olentoon, ihmiseen. Muovi maatuu, muovilaadusta riippuen 100 - 500 vuodessa, siis jopa 16 sukupolven jälkeen maasta voi löytyä muovimukin jäämiä!




UNEP, INC-4, UNEP/PP/INC.4/3

 

Kanadassa alkaa huomenna 25.4. YK-vetoisen, Kansainvälisen Ympäristökomitean (United Nations Environmental Programme) neljäs ja viimeinen kokous, jonka tavoitteena on muovin muovin elinkaaren kattava sopimus ja selkeät kansalliset säädökset (muovilait).Öljyntuottajamaat ja kansainvälinen muoviteollisuus haraa vastaan, vaikka kaikki tunnustavat, että "tarttis tehrä jottain". 
Puheiden parsia ja korusanoja voi seurata täältä: https://www.unep.org/inc-plastic-pollution/session-4

 

Hyvä, että edes puhutaan. Keskusteluyhteyden luominen kansakuntien ja kuppikuntien välille on nykyisessä maailmantilanteessa kärsivällisten ihmisten taitolaji.

 

Otetaanpa parempia aikoja odotellessa kriittinen suhtautuminen muovinkäyttöön ja kerätään omat roskat kierrätykseen, kiitos.


Tämän kolumnin kirjoittamiseen ei ole käytetty keinoälyn tarjoamia työkaluja. Ajatus- ja kirjoitusvirheet ovat kirjoittajan omia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti