torstai 11. tammikuuta 2024

UM-gate

 



Helsingistä lennätetään:

79 ulkoministeriön työntekijää allekirjoitti marraskuussa kirjeen ulkoministeri

Valtoselle ja ilmaisi tyytymättömyytensä Suomen valitsemaan linjaan Lähi-Idän politiikassa. "Asiasta uutisoi ensin STT 10.1." https://yle.fi/a/74-20068659

 

Kirje oli ilmeisesti tarkoitettu avoimeksi, koska UM julkaisi sen. Muutenhan vaarana olisi ollut maan turvallisuuden ja kansainvälisen imagon kannalta arveluttava tietovuoto. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/6d9069b1-85a3-4436-99f5-685d812fa09f

Allekirjoittajien nimiä ei UM suostunut julkaisemaan, vielä.


Allekirjoittajia kutsutaan julkisuudessa aktivisteiksi, nuoremman polven idealistiseksi aktivistiporukaksi, varjonyrkkeilijöiksi jne. Ei nimi miestä pahenna ellei mies nimeä. 

Nyt tarvitaan allekirjoittajien nimet julkisuuteen, ettei tästä tule uusi Tiitisen lista. Journalistit töihin! 


Kirjettä käytettiin heti julkitulon jälkeen politiikan työkaluna. Presidentinvaalit ovat saamassa sittenkin sisäpoliittista polttoainetta debattiin, vaikka sisäpolitiikka ei (muka) presidentille kuulukaan. Ulkopoliittinen tilanne on sen verran vaikea ja ´natoutunut´, ettei siellä ole tilaa käsirysylle. Siispä kääntykäämme sisäänpäin.

Ehdokas Urpilainen tuomitsi hallituksen (lue: maan) ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan häilyväksi ja jälkijättöiseksihttps://www.is.fi/politiikka/art-2000010110527.html  Kas kummaa, nämä ajatukset eivät tulleet julki esim. Ylen vaalitentissä 3.1. 
Ehdokas Essayah tuomitsi tuoreeltaan 10.1. vaalitentissä UM-kirjeen. Hän luonnehti allekirjoittajia kapinallisiksi, joilla ei ole lojaalisuutta istuvaa hallitusta ja ministeriä kohtaan. 

Ehdokas Andersson kertoi jo ennen UM-gaten puhkeamista, että tiukassa sisäpoliittisessa tilanteessa (esim. SAK-EK-valtioneuvosto) hän presidenttinä kutsuisi osapuolet "keskusteluun kanssaan". Tulkitsen, että UM-gate täyttäisi tiukan poliittisen tilanteen tunnusmerkit. UM-kirjeen vaatimus "sääntöpohjaisen järjestelmän kunnioittaminen ja kv-oikeudellisista velvoitteista kiinni pitäminen" ovat kuin suoraan Anderssonin vaaliohjelmasta. Yleisluontoisia julkilausumia myönnän, mutta kuitenkin identtisiä.

Lisää presidenttiehdokkaiden kommentteja on varmasti tulossa, kunhan puoluetoimistot ja kannatusyhdistysten tiedotusvastaavat saavat aseteltua sanansa mahdollisimman nasevasti tukemaan ehdokkaan julkista minää. Raja palatsivallankumouksen tukemisen ja isänmaan asialla olemisen välillä on hiuksenhieno.

 

"Jottain tarttis tehrä"
Suomen ulkopoliittinen linja ei ole muuttunut koskien Gazan sotaa. (Otin vapauden käyttää määritelmää "sota", koska sotia ei ole julistettu enää kymmeniin vuosiin) Ulkoministerin velvollisuus on palauttaa ministeriönsä luottamus ja tuki valtioneuvoston toimille. YK ei pääse yksimielisyyteen strategiastaan Palestiinan kysymyksessä (onko sillä edes strategiaa?), ja Suomi on ilmaissut äänestyksissä oman kantansa. Pulinat pois, ainakin UM:n seinien ulkopuolella. On kai heilläkin tiedotusvastaavat ja määritellyt puheoikeudet? Jos Suomen ulkopoliittinen kanta ei miellytä osaa UM:n työntekijöitsä, on heidän ryhdyttävä tekemään henkilökohtaisia valintoja.

 

Vaihtoehtoisia toimintamalleja ilman lukijan kuluttajansuojaa:

1. 79 kirjeen allekirjoittajaa irtisanoutuvat vapaaehtoisesti ministeriön palveluksesta. He ovat kirjeessään jo irtisanoutuneet Suomen ulkopoliittisesta linjasta, joten työsuhteen päättyminen olisi looginen jatko osoitetulle epäluottamukselle Tasavaltaa kohtaan. Kädenojennuksena ja armon osoituksena valtioneuvosto ei ryhtyisi oikeustoimiin tätä kapinaryhmää kohtaan. 

 

2. Ministeri Valtonen irtisanoo allekirjoittajat. Samalla kapinaryhmä joutuu rikostutkinnankohteeksi esim. nimikkeellä kv-yhteistyön vaarantaminen. Tästä seuraisi tietysti oikeudenkäyntejä, epäedullista julkisuutta, loan heittoa ja vaatimuksia hallituksen eroon tai ainakin ministerivaihdoksiin. Kreml olisi todella tyytyväinen tilanteeseen. Lopputuloksena olisi Helsingin merialueella runsaasti vapaa-ajan kalastajia n. vuoden verran, kun UM:n henkilöstöä siirrettäisiin palkalliselle karenssivapaalle. (Englannissa menettelyä kutsutaan nimellä: henkilö siirretään puutarhatöihin l. gardening  lat.huom.) Eipä ihme, että Englanti tunnetaan loistavista puutarhoistaan!

 

3. Kapinaryhmä vetää kirjeensä takaisin, katuu tekoaan ja ulkoministeriö jatkaa töitään vaalikauden loppuun,
 tosin erittäin huonon työilmapiirin vallitessa. Jälkimaininkeina on odotettavissa organisaatiouudistuksia
 ja huomattava joukko tehtävän vaihdoksia koko ulkoasiainhallinnossa. 

Millainenhan on työilmapiiri juuri nyt UM:ssa kapinakirjeen seurauksena? Ministerin tulee reagoida ennen kevään Diplomaattipäiviä, jolloin on uuden presidentin vuoro ottaa kantaa asiaan. 

 

Kaikissa em. vaihtoehdoissa tulee järjestää Tasavallan Päämiehen puhuttelu koko ministeriölle ja diplomaattikunnalle. Puhuttelun pitää uusi presidentti, jotta valtiojohto sitoututetaan kokonaisuudessaan asiaan.
 Diplomaattikunnan ja utva:n ohella UM on presidentin ulkopoliittisen toiminnan tärkeä yhteistyökumppani.

 

Mielenkiintoinen vaalivuosi jatkuu. Pidelkää laidoista kiinni. "Taas mennään!", sanoi Sanna Marin aikoinaan.

 

Tämän kolumnin kirjoittamiseen ei ole käytetty keinoälyn tarjoamia työkaluja. 

Ajatus- ja kirjoitusvirheet ovat kirjoittajan omia.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti