Suomen presidentinvaalien 2024 ensimmäinen kierros on ohi. Kaksi kärkiehdokasta jatkavat toiselle kierrokselle, koska ehdotonta enemmistöä äänistä ei saanut kukaan. Kansa on puhunut, pulinat pois - mutta ...
Seitsemän kisasta pudonnutta ehdokasta purkavat vaalikoneistonsa. Kiitospuheet on pidetty ja tukiryhmistä tai valitsijayhdistyksistä ei puhu enää kukaan. Ehdokkaat voivat jälleen olla reilusti perussuomalaisia, oikeistoliberaaleja, keskustalaisia, vasemmistoliberaaleja, sosialisteja, kommunisteja, kristillisiä tai oman tiensä kulkijoita. Kaikilla ex-ehdokkailla jatkuvat työt, jopa kansanedustajilla 6.2. hyvin ansaitun, mutta lyhyen joululoman jälkeen.
Vaalikamppailu oli siisti, asiallinen ja kohtelias. Toisia ehdokkaita kunnioitettiin, kuten Suomen jääkiekon maajoukkue pelatessaan Neuvostoliiton Punakonetta vastaan vielä 1980-luvulla. Lehdistö on varpaillaan ja itsesensuuri toimii. Toisen kierroksen avauksia ei vielä ole julkistettu eikä ehdokkaiden virheettömät haarniskat ole saanut naarmuja. Vaalikarja odottaa kuitenkin vetäviä otsikoita, olivat ne relevantteja ehdokkaiden arvioinnin kannalta tai ei. Näin toimii myös tiedotusvälineiden menekin edistäminen.
Kaksi kärkiehdokasta jatkavat politiikan näytelmän masked singers -kisaa. Heidät on tuunattu keskivertosuomalaisiksi, jotka syleilevät 11.2. saakka koko Suomen kansaa. Jossakin verhon takana täytyy pitää vasemmistolaisuus, oikeistolaisuus, vihreys, teknokraattisuus, rauhanrintama, aseistariisunta, maamiinat, asevarustelu, Natosuhteet, ydinaseet, rajojen täyssulku / osittainen auki pitäminen, kaupunki-Suomi, maaseutu-Suomi, sukupuoliset suuntautumiset, maahanmuuton kiristäminen jne.
Toivottavasti emme kuule/näe slogania ”Koko Suomi on pidettävä asuttuna.” Se ei merkitse enää mitään - tyhjät tynnyrit kolisevat eniten.
Oma lukunsa ovat Venäjäsuhteet/Tehtaankatu 1B. Parivaljakon poliittisesta historiasta toki löytyy hyvinkin läheistä yhteistyötä SNTL:n kanssa. Lukusuositus: Sokea Peili, Oleg Gordievsky ja Inna Rogatchi
(ISBN 951-0-21082-X , Werner Söderström v. 1997)
Ei ole helppoa olla loppukilpailussa kaikille mieliksi ja pyrkiä houkuttelemaan kannattajikseen 47% ensimmäisellä kierroksella pettyneitä äänestäjiä. Noin 1,5 miljoonaa äänestäjää käy sisällään Jaakobin painia. Valinta ei kaikille ole helppo. Pettymys oman heimon vaalitappioon painaa ehkä mieltä, ja nyt pitäisi valita toinen kovinkin epämieluisesta vaihtoehdosta. PS:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan, Jani Mäkilän sanoin: "Valinta täytyy tehdä ruton ja koleran välillä." Yksi vaihtoehto on jäädä kokonaan pois toisen kierroksen äänestämisestä ja liittyä Suomen Nukkuvien Puolueeseen (SNP).
Äänestäjien vakuuttelu tietää kaksintaistelijoiden ahkeraa vierailua pienissä ja keskisuurissa kaupungeissa ja kunnissa, "alemman tieverkon alueella".
Huom. SNP sai vain 25,1, % äänistä, eikä ollut enää Suomen suurin puolue, vaan numero 3! Pitäisikö harkita d’Hondtin suhteellisesta vaalitavasta luopumista, pilkkoa vaalipiirit pienemmiksi ja siirtyä suoraan henkilövaaliin Englannin mallin mukaisesti? Suora presidentinvaali on Suomessa todistanut suosionsa.
Edustuksellisen demokratian valintaprosessi toimii perustuslaissa valitulla tavalla Suomessa. Itse demokratian toimivuudesta voi olla montaa mieltä, ja se onkin ehtymätön aihe kahvipöytäkeskusteluihin. Hyvä, että keskustellaan. Se on olennainen osa sananvapauttamme.
Kansalaiset, kohti toista kierrosta ja vaaliuurnia! Maalisuora aukeaa. Jokainen ääni lasketaan toisin kuin eräissä suurissa maissa idässä ja lännessä.