keskiviikko 3. helmikuuta 2021

 Kolumni - laadulla on tekijänsä


Wiki-setä kertoo:

”Kolumni on sanoma- tai aikakauslehdessä omalla palstallaan säännöllisesti julkaistava lyhyt kirjoitus, jossa toimittaja tai avustaja esittää oman mielipiteensä jostakin ajankohtaisesta aiheesta. Kolumnisteiksi pyydetään usein poliitikkoja tai muita julkisuuden henkilöitä.”

 

Näin talvella on aikaa lueskella interwebistä sanomalehtiä ja paikallislehtiä. Niissä esiintyy otsikon ”Kolumni” alla monenlaisia kirjoituksia. Yksi tyypillinen on LKL  l. Lyhyt Kertaus Lähihistoriaan. Niissä historioitsija kertoo tarkasti mitä on tapahtunut esim. viimeisten vuosien tai vaalikauden aikana. Mitään pohdintaa, omaa mielipidettä tai jopa ratkaisuehdotusta johonkin käsiteltyyn asiaan ei esitetä. Kirjoittajan allekirjoitusnimimerkki on usein emeritusmaisen tietäväinen, joka korreloi hyvin tekstisisällön kanssa.

 

Painetun lehden kynnyksen olettaisi em. historian yhteenvedoille olevan ylittämättömän korkea, tai ainakin korkeampi kuin nettijulkaisujen, mutta ei. Toimituskunta lienee sama molemmille viestimille. Mahtuuhan maailmaan ääntä ja palstamillimetrejä, mutta lukija ei kauaa viihdy tällaisen eilisen tiedon tynnyrin äärellä, joka on tyhjää täynnä.

 

Toivoisin, että vakituisia kolumnisteja käyttävät lehti/mediatalot ryhtyisivät pitämään kirjoituskinkereitä kirjoittajilleen. Itsekin sellaisia yritin kerran. Eivät kokeneet kirjoittajakolleegat asiaa tärkeäksi, vaikka kunkin henkilökohtaiseen tyyliin ja sisältöön ei puututtu ollenkaan.

 

Tässä Connexionin  KKK ”Kahdeksan Kulmakiveä Kolumnistille”https://tivia.fi/wp-content/uploads/2019/10/Kolumnin-kirjoittamisen-kahdeksan-kulmakiveä.pdf

 

Rohkeasti ja itsekriittisesti kirjoittelemisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti