tiistai 17. joulukuuta 2019

1´000´000 suomalaista haavetta


1´000´000 suomalaista haavetta


Maaseudun Tulevaisuus - Lähes miljoona suomalaista miettii vakavasti maallemuuttoa

Voisiko MT:n kyselyn tulosten taustalla olla viiteryhmä, jolle kysely on kohdennettu?
Arvaus:
Esimerkiksi Oulun, Jyväskylän, Seinäjoen Kuopion, Iisalmen, Joensuun ja Lahden talousalueilla on jo 20 vuotta muutettu "keskuskaupunkiin" ja maaseutu on tyhjentynyt. On opiskeltu, hankittu ammatti ja työpaikka sekä perustettu perhe. Nyt pitäisi saada lisää asuintilaa perheelle, mutta asuntojen hinnat ovat karanneet, koska nykyisen asunnon arvo on romahtanut Hki-Tre-Turku "väestöimurin" vaikutuksesta.
Kas, lapsuuden kotikylällä on runsaasti vapaita ok-taloja ja tilakeskuksia. Työmatka keskuskaupunkiin olisi alle 1h ja kyläkoulu on kunnan viimeinen, joten sen lopettaminen ei ole lähiajan kysymys, ellei lopeteta koko Suomea! 
Mutta sen kaupunkiasunnon arvo on suurin este haaveen toteuttamiselle. Nettiä kuitenkin selataan aktiivisesti ja suunnittelu jatkuu perheissä.

On aivan sama onko näitä maallemuuttoa suunnittelevia 1milj. vai 100´000. He ovat Salonkin asukaspotentiaalia. Maallemuuttajat kuitenkin seuraavat tarkkaan maaseutukuntien tapaa kehittää palveluja ja tapaa pitää kunta elinkelpoisena. Esim. tieto Kiskon päiväkodin sulkemisesta 2024 on "kielletty ajosuunta" -merkki kaikille wanhaan kaivospitäjään muuttoa suunnitteleville. Ennustus: seuraavaksi lähtee alakoulu n. 2027, kun kylästä ovat lapset loppuneet.
On hyvä, että kunta kertoo avoimesti suunnitelmista e n n e n päätöksiä, kiitos siitä. Valtakunnallinen media on kuitenkin pitänyt jo huolen, että Salo mielletään kuihtuvaksi kunnaksi, vaikka lähivuosina pyörrettäisiinkin jo tehtyjä/kaavailtuja leikkauksia.
Perheet eivät spekuloi, vaan valitsevat tässä epävarmassa maailmassa asuinpaikakseen pienimmän riskin vaihtoehdon sen tiedon perusteella, mitä kunnat kertovat julkisuuteen.

Onkohan seuraavaksi odotettavissa talousalueiden keskuskaupunkien vastaisku, jolla pyritään pitämään veronmaksajat kaupungissa ja tekemään maallemuutto vähemmän haluttavaksi? Onko keskuskaupunkien "palvelurakenteen tiivistäminen" sittenkin puolustuskeino, jolla maaseutumaisten kaupunkien keskustojen palvelutason ylläpito on tärkeämpää kuin liitoskuntien vanhojen keskustojen?

Tasa-arvoinen Suomi on joillekin tasa-arvoisempi kuin toisille.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti