Kiertelin ja kaartelin huhti-, toukokuussa ympäri Suomea kaikenlaisia asioita toimittaen. Muutoin autoilu huvina on minulle outo tapa viettää aikaa. Ajaessa paikannimien ja teiden kyltit vilisevät kuljettajan silmissä. Jotkin nimet viittaavat paikalliseen kulttuuriin, toiset tuntuvat väkisin keksityiltä, lakisääteisen paikkatietouudistuksen sanelemia. Vanhat paikannimet ovat osa ikiaikaista kulttuuriperimäämme. Murteet, kansaluonne (oletettu) ja nimistö korreloivat nimissä ainakin löyhästi matkamiehen mielikuviin.
Tässä muutamia esimerkkejä paikannimistä. Lukija voi itse assosioida mielessään nimien ja maakuntien kansanperinteen vastaavuudet. Otanta on satunnainen, autoilijan hatarien havaintojen lista. (Liikenneturvan mukaan autoilija havaitsee vain noin puolet liikennemerkeistä!)
Miettikää mielessänne, voisitteko itse sijoittaa ao. nimiä kartalle.
Uusimaa
- Siippoo
- Selki
- Lieviö
Kanta-Häme
- Vanaantaka
- Puujaa
- Varuntee
Päijät-Häme
- Näkkimistö
Etelä-Savo
- Tokero
- Kohiseva
Pohjois-Savo
- Kollinjoki
- Humalajoki
Pirkanmaa
- Metsäkansa
- Vettenmaa
- Vanattara
- Lihasula
Keski-Suomi
- Suuruspää
- Hirvaskylä
- Hallava
Pohjois-Pohjanmaa
- Eskoperä
- Vesaperä
- Nuttuperä
- Nakkulanperä
- Seljänperä
- Terskanperä!
Meri-Lappi
- Vojakkala
- Kaakamo
- Laivaniemi
- Housukari
- Peurasaari
Keski-Pohjanmaa
- Miekkoja
- Marinkainen
Pohjanmaa
- Skutnabba
- Små Bönders
- Höutjärvbacka
- Djupsjöbacka
- Edesvö
- Lotlax
- Lålax
Etelä-Pohjanmaa
- Mäkikaupunki
- Myrkky
- Rääsy
- Lylykylä
Satakunta
- Timmerheidi
- Mansikankaupunki
- Irjanne
- Voiluoto
Varsinais-Suomi
- Rästäsmäki
- Petäsmäki
- Runosmäki
- Mynämäki
- Hevonpää
Vain yhden paikannimen kohdalla matkamiehen ajatus harhautui. Unnukka-kyltti iski silmään Leppävirralla, Pohjois-Savossa. Unnukka vei ajatukseni Lappiin, Saamenmaahan! Saamelaiset asuttivat koko Suomenniemen paljon ennen suomalaisten tuloa.
Löysin Jenni Rimpeläisen Pro gradu -tutkielman (Itä-Suomen yliopisto 5/2011), jossa varkautelaisille tehtyjen haastattelujen avulla pohdittiin mm. unnukka-sanan alkuperää. Nimiassosiaatiot olivat moninaiset, eikä yhteneväistä tulkintaa löytynyt.
Yksi suosittu ehdotusten joukko unna-sanalle oli todellakin saamenkielen johdannaiset;
- pitkänomainen lahti (nykysaamen vuotna)
- pieni, pienikokoinen
Toisaalta sanan alkuperä voisi olla venäläinen unukka/vunukka, mikä tarkoittaa lapsenlasta. Varkaudenseudun ensimmäiset ei-saamelaiset asukkaat tulivatkin idästä.
Rimpiläisen tutkimus vilisee mielenkiintoisia vaihtoehtoja nimien alkuperiksi. Lyhyen pohdiskelun perusteella liki kaikki tuntuvat olevan oikeita. Jopa sanan Suomi alkuperä on mysteeri.
Nykyinen suomenkielemme vilisee lainasanoja germaanisista kielistä, slaavilaisista itämerenalueen kielistä ja tietysti myös saamesta. Nimet ovat pysyneet lähes muuttumattomina tuhansia vuosia.
Sanotaan, että suomi on kielitieteellinen pakastearkku. Pitäkäämme pakastin toiminnassa! On turha muuttaa nimistöä. Mikä ei ole rikki, sitä on turha korjata.
Tämän kolumnin kirjoittamiseen ei ole käytetty keinoälyn tarjoamia työkaluja. Ajatus- ja kirjoitusvirheet ovat kirjoittajan omia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti