Tuntuu oudolta, että maan suurin päivälehti yksisilmäisesti mainosti ensin vain kanadalaista telakkaa, vaikka se sijaitseekin Helsingissä, lukijakunnan naapurissa.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000011173594.html
Vasta 18.4. HS heräsi. Suomessa on tasan yksi varteenotettava, kotimaisessa omistuksessa oleva, telakka. Rauman telakka on todennäköisesti pitkällä neuvotteluissa amerikkalaisen ostajan kanssa.
https://www.hs.fi/talous/art-2000011175980.html
Nyt on valtioneuvostolla ja Teollisuussijoituksella näytön paikka. Vaikka TP johtaakin ulkopolitiikkaa + pilkku, niin kauppapolitiikkaa johtaa maan hallitus. Ice Pact -kauppasopimus Kanadan valtion kanssa ei juuri nyt ole kova myyntivaltti suomalaiselle telakkateollisuudelle, etenkin USA:n markkinoilla. Kanada on Valkoisessa Talossa samassa korissa mm. Meksikon kanssa.
Rauma Marine Constructions Oy voisi tehdä noita USA:n haluamia ASC-aluksia lyhyellä toimitusajalla. Kokemusta jääolosuhteisiin valmistetuista monitoimialuksista on runsaasti, samoin alusten suunnittelusta ja valmistuksesta puolustusvoimille.
Vaikka nyt on kyseessä vain RFI (Request For Information), on asialla kiire. Edes yksi alus pitää toimittaa USA:n puolustusvoimille ennen Trumpin toisen kauden päättymistä (lue: ennen mahdollista kolmatta kautta). Muuten dealmakeria uhkaa kasvojen menetys.
Vientitakuut tappiin ja tilaus Suomeen! Näin tekevät muutkin maat, Saksa ja Ranska etunenässä. Kyllä, TP voi pelata toisen kierroksen golfia Floridassa, jos se mahtuu kiireiseen kalenteriin.
Onnea ja menestystä myyntiponnisteluissa, vaikka USA:n lainsäädännön ehdoton kotimaisuusvaatimus strategisissa alushankinnoissa onkin Trumpin hallinnolle melkoinen este.
Kts. Jones Act 6.5.1920 [ Pub. L 66-261 https://uslaw.link/citation/us-law/public/66/261 ]
Tämän kolumnin kirjoittamiseen ei ole käytetty keinoälyn tarjoamia työkaluja.
Ajatus- ja kirjoitusvirheet ovat kirjoittajan omia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti