torstai 13. kesäkuuta 2024

Kumpi vai kampi voitti?

EU-vaalit on ohi ja siitepölykauden jälkeen saamme poliittisen pölyn laskeuman. Merkillepantavaa on, ettei kaikkivoipa lehdistö juuri kiinnitä huomiota ehdokkaiden todelliseen äänisaaliseen. Jo aiemmin parjaamani d´Hondt -vaalijärjestelmä tekee osasta ehdokkaista koko kansan sankareita, kun taas toiset peesaavat maaliin. Äänimäärällä, jolla ei pääsisi edes Kajaanin kaupungin valtuustoon, lennähdetään Suomesta Euroopan korkeimman päätösvallan keskelle Brysseliin! (anteeksi kajaanilaiset, valitsin paikkakunnan, koska se rimmasi tekstiin) 

 Keräsin alla olevaan taulukkoon tunnettujen poliitikkojen todelliset äänimäärät. Lista ei ole kaiken kattava, mutta kertoo kyllä yli 10´000 äänen saaliin nuotanneet. Koska EU-maissa on käytössä erilaisia vaalijärjestelmiä, ovat valitut senaattorit kovin erilaisilla mandaateilla parlamentissa. Suora henkilövaali todellisilla äänimäärillä antaa erilaisen tuloksen kuin Suomen äänten suhteellinen laskentatapa. Äänestäjät ovat syystäkin näreissään. Laaja äänestäjien kannatus ei merkitse, että ehdokas menestyisi vaaleissa. 

Suhteellinen vaalitavan seula valitsee "sopivat eikä pätevät". Onneksi "vain" marginaalipuolueet KD ja NYT olivat vaaliliitossa. Esim. Kesk-RKP vaaliliitto olisi tuottanut vallan mielenkiintoisia tuloslistoja. Nyt seuraamme kesäteatterin katsomosta, minkälaiset EU-parlamentin ryhmät arvon senaattorit saavat neuvoteltua. 

Värikäs syksy on tulossa kaikilla Euroopan valtarakenteiden tasolla. Nautitaan kesästä, kun muuta emme voi!

Kertaus on opintojen äiti:

keskiviikko 5. kesäkuuta 2024

Poliitikon parasta ennen päivämäärä




 

Missä ovat EU-vaalien ehdokkaat? Tätä kysyvät toimittajat ja politiikan tutkijat juuri nyt. Ihmettelin tätä itsekin. Miksi suomalaiset puoluejohtajat ovat jatkuvasti YLE:n, Sanoma Oy:n, Alma Media Oyj:n jne. kanavissa? Eihän heistä kaikki ole edes EU-vaalien ehdokkaita. Vaalikeskustelut ovat muuttuneet sanasodiksi eikä sivistyneistä väittelyistä ole enää tietoakaan. Toimittajat/juontajat jopa mainostavat etukäteen kiihkeitä väittelyjä opposition ja hallituksen välillä ja kiittävät ohjelman lopuksi osallistujia tiukasta, ärhäkkäästä, väännöstä.

Mitä ihmettä? Nythän on ymmärtääkseni EU-vaalit eikä hallituksen kyselytunnin pikauusinta.

 

Sitten mä hogasin!

Suomessa, toisin kuin muissa EU-maissa, noudatetaan d’ Hondtin vaalimenetelmää. Meillä puolueet ja mahdolliset vaaliliitot ovat etusijalla. Toisin sanoen itse EU-ehdokkaat on tasapäistetty edustamiensa puolueiden suoriin riveihin. EU-ehdokkaan läpimenomahdollisuudet ovat suoraan verrannollisia sen puolueen kokonaisäänimäärään, jonka listoille hänet on kunkin puolueen omien kriteerien mukaan valittu. Lojaalisuus lienee yksi pääargumentti listoja laadittaessa. On harhaanjohtavaa mainostaa EU-vaaleja henkilövaalina.

Puoluejohtajat voivat käyttää tätäkin vaalia oman asemansa ja puolueensa aseman vahvistamiseen silmällä pitäen tulevia kansallisia ja paikallisvaaleja. Puoluejohtajien pärstät kuluvat kovassa julkisuuskäytössä ja parasta ennen päivämäärä saattaa tulla ennen vaalikauden loppua! 

 

Suomessa julkista keskustelua, jota johtavat Suomen puolueiden puheenjohtajat, käydään lähinnä EU-parlamentin ryhmien linjoista ja kuka kaveeraa kenen kanssa Brysselissä. Oraakkelimaista, koska EU-parlamentin ryhmät muodostetaan vasta vaalien jälkeen ja niiden agenda kirjataan neuvottelujen tuloskana. Suomessa vaalikeskustelusta kaikkia EU-asukkaita koskevat peruskysymykset ovat toissijaisia, koska hiekkalaatikon leikkijärjestys on tärkeämpi. Keskusteluista käy ilmi, että Brysselissäkin pitää olla kiva kivaa, eikä toisen laidan EU-senaattorien kanssa pidä kaveerata. On pahasti unohtunut, että EU:n parlamenttiryhmät ovat viitteellisiä. Oikeaa ryhmäkuria ole, vaan asia kerrallaan muodostetaan ryhmien linjaukset ja EU-senaattorit joko seuraavat ryhmän kantaa tai sitten eivät. Jotenkin kierosti suomalaiseen vaalikeskusteluun liittyvät kotimaiset hallitus vs. oppositio kinastelut ja ennen viimeisiä eduskuntavaaleja luodut rajalinjat ja juoksuhaudat puolueiden välille.

 

Hyvät suomalaiset äänestäjät. Meitä viedään kuin pässiä narussa vaaleista toiseen niin kauan kun suhteellinen d’Hondtin vaalimenetelmä on maassamme käytössä. Tästä muistin virkistämiseksi ko. vaalimenetelmä selkokielellä: https://vaalit.fi/europarlamenttivaalien-tuloksen-laskenta

Tämän kolumnin kirjoittamiseen ei ole käytetty keinoälyn tarjoamia työkaluja. 

Ajatus- ja kirjoitusvirheet ovat kirjoittajan omia.