keskiviikko 27. marraskuuta 2024

Miina on voittajan ase

 



Miinojen käyttö sodassa on voittajan etu. Liki kaikissa sodissa hävinnyt osapuoli on velvoitettu/pakotettu suorittamaan maaston. tiestön ja asutun ympäristön raivaukset. Olipa alue voittajan valloittama/miehittämä tai omaksi julistama, häviäjä hoitaa sodan loppusiivouksen. Sodan jälkeenkin on vastustajan ihmishenki on toisarvoinen. Tästä on paljon todisteita sotahistoriasta ja nytkin käynnissä olevista sodista.

 Kun aselepo sovittiin SNTL:n ja Suomen välillä 4.9.1944, olettivat joukot että he pääsevät siviiliin. Kuitenkin osa joukko-osastoista määrättiin raivaamaan rintamalta miinotteita (omia ja SNTL:n). Esimerkiksi Rukajärven rintamalla taistelujen tauottua vanhemmat ikäluokat kotiutettiin, ja nuoret jatkoivat rintamalinjoilla miinojen raivausta.  Miinanraivaukseen komennettiin vuonna 1944-45 20-22 -vuotiaat, kokemattomat varusmiehet, joilla ei ollut kunnon välineitä eikä taitoa. Suomenlahden miinakenttien raivaaminen oli myös erittäin vaarallinen ja liki toivoton tehtävä; SNTL, Saksa ja Suomi laskivat omat merimiinakenttänsä, ja kartat olivat vain viitteellisiä. Kalustoakaan ei ollut, koska SNTL oli takavarikoinut liki koko Suomen rannikkolaivaston sotakorvausten ensimmäisenä osana. Vielä tänäänkin mm. Tallinnan lautat ajavat vanhojen, tosin jo toimimattomien, miinojen yli. Tanskassa vangitut saksalaiset joukko-osastot jatkoivat koko länsirannikon kattavien miinoitteiden raivaamista monta vuotta. Sielläkin vain nuorimmat ikäluokat tekivät vaarallisen työn. Ollessani varusmiespalveluksessa Lapin Jääkäripataljoonassa 1970-luvulla kutsuttiin panssarintorjuntajääkäreitä vieläkin ”miinanpolkijoiksi”. 



 

Puolustusvoimien komentajan kautta käynnistetty keskustelu Suomen mahdollisesta irtisanoutumisesta Ottawan sopimuksesta ei tullut yllätyksenä. Virossa on samanlainen pohdinta meneillään. Olisi huonoa maanpuolustuksen suunnittelua, ellei Suomen Puolustusvoimilla olisi jo varalta suunnitelmat miinojen valmistuksen aloittamisesta ja niiden käytöstä eri sodan skenarioissa.
En usko, että henkilömiinoista päästään koskaan eroon. Miina ei valitse uhria, ja siksi siviilitappiot ovat sodassa ja kauan sodan jälkeenkin suuria. Sodassa miinoitetaan kaikki mahdollinen ajoneuvoista lasten leluihin. Israelin käyttämät henkilöhakulaitteisiin integroidut, etälaukaistavat, miinat ovat oiva esimerkki ihmisen kekseliäisyydestä. Yhä älykkäämpiä tapoja tappaa vastustajia on kehitteillä. Toisaalta edelleenkin kylvetään maastoon lentokoneista, droneista ja helikoptereista ”sokeita” henkilömiinoja aivan silmittömiä määriä. Taistelutapojen nopea taktinen muutos tekee miinojen käytöstä reaktiivista toimintaa. Sodassa toteutuu suuruuden ekonomian irvikuva.



Henkilömiina on halpa ja helppo valmistaa. Siksi sen käyttö on ollut jo suosittua jo 1800-luvulta saakka. Saksa miinoitti perääntyessään 1944-45 Suomen Lapin n. miljoonalla miinalla, joita löydetään ja tuhotaan edelleenkin 500 - 1000 kpl vuodessa. Sodan jälkeen 1944-1949 Lapissa kuoli miinoihin 300 ihmistä, joista 200 siviiliä ja 100 miinanraivaajaa (Juhani Virkkunen,  Miinojen ja räjähteiden siviiliuhrit Pohjois-Suomessa 1944–1949). Ukrainan hallitus arvioi 1/2024, että  maassa on miinoitteita n. 160´000 km²  alueella.

 

Kenties ainoa, tosin pitkin hampain, hyväksyttävä henkilömiina on ns. aikarajoitteinen räjähde, jonka sytytin deaktivoituu ajan funktiona. Silloinkin maastoon jää pahimmillaan miljoonia kiloja ympäristölle haitallisia räjähdekemikaaleja. Puheet puhtaasta, luonnonmukaisesta viljelystä voidaan entisillä sotatoimialueilla unohtaa kymmeniksi vuosiksi. 

 

Sodan pitkä varjo on kylvetty täyteen miinoja.

 

Tämän kolumnin kirjoittamiseen ei ole käytetty keinoälyn tarjoamia työkaluja. 

Ajatus- ja kirjoitusvirheet ovat kirjoittajan omia.

 


Jouko Häyrynen

lauantai 16. marraskuuta 2024

Pitäjäterveisiä

     Kansatieteen kuvakokoelma

Viidentoista vuoden jälkeenkin kuntaliitoksemme pitäjät kipuilevat muutosten keskellä. Keskuskaupungin päättäjät ovat kummissaan. Miksi kehyspitäjien asukkaat ovat tyytymättömiä? Mikään ei tunnu kelpaavan. Ei edes toiminnan tehostaminen, kustannusten karsiminen ja palvelujen siirtäminen keskuskaupunkiin. Salo  on suuruuden ekonomian yhteiskuntakokeilu, vaikka väestöpohja on liian pieni ja ikärakenne vinoutunut. 

Mikä toimi selvitysmiesten paperilla ja kuntaministerin päätösasiakirjoissa jalkautui huonosti käytäntöön. Valtiovalta sysäsi ongelmat liitoskuntiin, jotka vasta opettelivat yhteistoimintaa. Vuosien varrella on Suomen kaikkien liitoskuntien peruspalveluverkkoa uudistettu, ja verkon silmäkokoa kasvatettu äärimmilleen kuntakonsulttien neuvojen mukaan. Sekään ei ole oikein toiminut. Liitoskunnan asioimiskeskus, Salo, on ympäryskuntien muodostaman reikäleivän reikä. 

 

Tapasin kotipitäjän kirjaston edessä tutun rouvan ja jutustelun lomassa katselimme ympärillemme. Meillähän on täällä vielä todella paljon menetettävää! Huomaavatkohan kanssaihmiset tämän?

Kiskossa on vielä jäljellä: alakoulu, liikuntahalli, itsepalvelukirjasto, urheilukenttä, kylätalo, kotiseutumuseo, taidekeskus kivimakasiini, terveyskeskus lääkärin kera, apteekki, parturi, yksi päivittäistavarakauppa, yksi huoltoasema + asiamies-posti, autokorjaamo, taksiyrittäjiä, ravintola, kesäravintoloita, pienkonekorjaus-, rakennus-,  LVIS- ja maansiirtoyrittäjiä, maatalousyrittäjiä & lähiruokaa,  jne. Teollista tuotantoakin pitäjästä löytyy. Koulupäivinä liikennöivät bussit reikäleivän keskelle ja takaisin.

 

Yo. palveluiden luettelo on kattava pitovoimaverkosto, joka on jo harvinainen maaseutu-Suomessa. Ulkoapäin katsoen on ihme, että pitäjän pieni väestöpohja pitää yrittäjät leivänsyrjässä kiinni. Paikallisten palvelujen käyttäminen on kaikkien etu. Se tiedetään kaikissa pitäjissä! Kaupunki on asukkaidensa summa. Tyhjät kylätiet eivät ketään lämmitä. Salon strateginen kärkihanke "Elävät ja yhteisölliset kylät" tarvitsee lisää konkretiaa!

 

Jos palvelurakenteesta otetaan muutama "hirsi pois", niin pitäjä romahtaa. Kaupunkisuomalaisten maallemuuttohalukkuus siirtyy johonkin houkuttelevampaan kohteeseen ja pitäjän kanta-asukkaat hakeutuvat Salon keskustaajamaan, oikeiden kaupunkilaisten vaivoiksi. Kesäasukkaidenkin asumisen laatu heikkenee.

 

Ulkopaikkakuntalaisille Salo on yhtä kuin torinranta. Tämän väärinkäsitys voidaan korjata vain ympäryspitäjien aktiivisuudella. Esimerkiksi Kiskossa on seitsemän rekisteröityä rakennetun kulttuuriympäristön RKY-aluetta (Salossa kaksi), joita kelpaisi markkinoida matkailijoille ja vierailijoille. 

Pois turha vaatimattomuus, ja kotipaikkaa kehumaan! Ketkään muut kuin pitäjäläiset eivät sitä tee.. 

 

Kisko-Vihdin järviseutu  on ainutlaatuinen, oma maisemamaakunta, viljelyseutujen välissä. Sitä halkovat lukuisat järvet, joet ja purot. Vesiensuojelu ja kalakantojen elvytystoimet ovat olennainen osa herkän järviluonnon ennallistamista. Hyvin hoidettu vesi- ja jätehuolto ovat osa huoltovarmuutta, mutta myös luonnonsuojelua ja vetovoimaa. Puhdas luonto vaikuttaa olennaisesti asukkaiden viihtyvyyteen ja pysyvyyteen paikkakunnalla. Se havaitaan vasta kun luontoarvot on menetetty. 

 

Kuntavaalien ehdokasasettelu on käynnissä. Toivon, että vaalien keskustelu ei kääntyisi sisäänpäin, vain Salon keskustan kehittämiseen. Ei ole kenenkään etu, jos Salossa toteutuisi pienoiskoossa sama keskittyminen kuten valtakunnan tasolla pääkaupunkiseudulle. Kuntavaaleissa tulee käydä keskustelua koko kunnan asioista, vaikka ehdokkaiden veri vetäisikin torinrantaan. Äänestäjät kuuntelevat herkällä korvalla ehdokkaiden viestejä ja jokainen ääni lasketaan, pitäjäläistenkin.

 

Erkanimme tuttavan kanssa tahoillemme todeten: "Kotipitäjän puolustaminen jatkuu."

Tämän kolumnin kirjoittamiseen ei ole käytetty keinoälyn tarjoamia työkaluja. 

Ajatus- ja kirjoitusvirheet ovat kirjoittajan omia.

 

 

Jouko Häyrynen

Kisko


Kolumni julkaistu Salon Seudun Sanomissa 16.11.2024